mandag 19. november 2012

Jesus hadde humor!

Når jeg leser i Bibelens evangelier, sitter jeg ofte og småhumrer. Mange av situasjonene Jesus kommer opp i, er ganske så komiske. Han erter de religiøse og systemet deres, og har noen helt fabelaktige svar som andre ikke kan motsi ham på.

Når prestene prøver å sette ham fast, har han smarte motspørsmål, og når han sier sannheten, blir de som regel utrolig provosert. Det beste eksemplet er etter min mening historien i Johannes evangelium kapittel 9:

Jesus helbreder en blindfødt mann, og det blir et verre spetakkel!
For å helbrede mannen, spytter Jesus på jorden, lager sølekake, og legger dette på den blinde manns øyne. Deretter får han beskjed om å vaske seg i Shiloa-dammen. Da mannen kom tilbake, kunne han se. Oppstyret lar ikke vente på seg; naboer og andre som kjente den blinde kommer forferdet til, og starter diskusjonen om hva som har skjedd.

Mannen forsvarer seg og forteller, men blir nærmest ikke hørt i folkemengden. 
Da brakte de mannen til Fariseerne, fordi helbredelsen hadde skjedd på en sabbat (altså helligdagen hvor man ikke skulle arbeide). Deretter starter diskusjonen og rabalderet hos Fariseerne, som er uenige om at hvis Jesus var Guds sønn, ville han ikke helbrede på en sabbat. Mens andre mente at hvis han virkelig kunne helbrede, måtte han være fra Gud.

Deretter blir den tidligere blinde mannens foreldre tilkalt, og blir spurt: "Er denne mannen deres sønn, som dere påstår er født blind? Hvordan kan det så være at han nå kan se?".
Foreldrene er redde for Fariseerne (altså prestene) og svarer at de ikke vet, men at han er voksen nok til å svare for seg selv.

Enda en gang blir mannen forhørt, og avgir samme forklaring. Imidlertid er han ganske frimodig, og utfordrer Fariseerne til å også bli hans disipler. Da blir han skjelt ut! Men mannen fortsetter: "Det var da merkelig, sier han, en blind blir helbredet, og dere aner ikke hvem som har gjort det?"
"Vil du belære oss" roper de, og hiver han ut av synagogen.

Jeg har ganske god fantasi, og kan godt se for meg levenet som oppstår. Jeg er sikker på at Jesus fryder seg over opptøyene, fordi det gir Gud oppmerksomhet, og ikke minst god reklame, i den ellers så kjedelige og livløse Gudsdyrkelsen som foregår på denne tida.

Du anbefales å lese disse linjene. Det er etter min mening et av Bibelens beste eksempler på Guds humor!

Link til kapitlet er her

tirsdag 18. september 2012

Holde hviledagen hellig ?


Gud er temmelig konkret når han flere ganger i 2. Mosebok ber Israelittene om å holde sabbatten hellig. Jeg tror det er to årsaker til dette:

Den ene var at det faktisk skulle være TID til å huske på hva Gud hadde gjort for dem, da han førte dem ut fra fangenskapet og slaveriet i Egypt. Han gjorde også mange tegn og under for dem, under vandringen i ørkenen, på vei til det landet Gud hadde lovt dem. De hadde også omfattende ritualer med ofringer, og dette tok tid.

Den annen årsak, tror jeg er at mennesket faktisk har bruk for èn dags hvile mellom de seks arbeidsdagene. Hvis kroppen aldri får hvile, klarer den ikke å yte maksimalt, og blir sakte men sikkert brutt ned. Gud ga oss her et godt eksempel ved at han selv arbeidet seks dager med å skape verden, mens han selv hvilte den syvende. Klarte han det, bør vi også klare det...

Hva så i år 2012?
Jeg tror fortsatt det er viktig å holde fri fra arbeidet minst èn dag i uken.
Både for å hente krefter, men også for å gjøre noe annet enn hva man vanligvis bruker tiden på.
 Jeg jobber skift, som p.t. betyr 9 dagers jobb, før jeg har 12 dager fri. Jeg kan i arbeidsperioden ikke forvente at det blir tatt ut èn dag som jeg kan holde "hviledag" på. Imidlertid prøver jeg alltid å holde fri siste dag før jobbeperioden, og første dag når jeg kommer hjem igjen. I tillegg er det minst èn helg i friperioden, som dermed gjør at på 3 uker holder jeg minst 3-4 hviledager. Og det tror jeg er viktig.

Disse dagene prøver jeg å ikke ha noe fastlagt program. Jeg besøker ofte noen, og har familien fri samtidig, går vi som regel til Gudstjeneste i en eller annen kirkesammenheng på søndagene. Jeg spiser kanskje lunsj ute, eller sammen med en kamerat hvis fridagen blir i ukedagene.

Jeg arbeider ikke med noe fysisk håndverksmessig, men gjør i hovedsak lystbetonte ting. Og som jeg ofte ikke når i de andre ukedagene. Det kan være å sykle en lang tur,  tegne campingvogninnredning, blogge, lese bøker eller tegneserier, ringe eller skrive til  noen, spise god mat, og lign. ting.

Nå tror jeg ikke at Gud dreper meg hvis jeg ikke klarer å slappe av den dagen.
Jeg hører heller ikke til den gruppen kristne som mener det er synd å bruke saks på søndag. Det blir etter min mening å totalt bomme på målet. 

Utdraget over er fra loven i det gamle testamentet som ble gitt til Moses og hørte inn under den gamle pakt. Dvs. "reglene" som gjaldt, før Jesus kom og døde på korset, og det ble en ny og mye bedre pakt som gjaldt mellom Gud og menneskene.
Likevel er det mye visdom i mange av de gamle forordningene, som travle familiefedre også i år 2012 kan dra nytte av.

tirsdag 28. august 2012

Action og tragedier i første Mosebok

Jeg har i sommer startet på nytt med å lese Bibelen, og er nettopp ferdig med første Mosebok.
Hver gang jeg leser, ser og oppdager jeg nye ting, som jeg ikke registrerte sist gang jeg leste Mosebøkene. Nå er det noen år siden jeg var i starten på Bibelen, og har sikkert fått en del erfaringer (og ikke minst mere ro over meg) enn tidligere.

Ikke minst er det at man selv er blitt far med på å øke forståelsen når man leser om familiebåndene i historiene. Ting jeg ikke tenkte på for fem år siden, er mye virkeligere og ikke minst mer betydningsfulle for meg nå. Det er jeg glad for at jeg registrerer, for det betyr jo at jeg også utvikler meg og kommer videre. Heldigvis...

Følelsen jeg nå sitter med, er nesten som etter en lang, flott storfilm, hvor rulleteksten når over lerretet, og symfoniorkesterets mektige toner langsomt forsvinner hen.
- Wow, hvilken utrolig flott bok!

torsdag 29. mars 2012

En kjølig opplevelse å besøke andre kirker

Kirkevekst-presten Geoff Surrat med frue fikk seg en skikkelig øyeåpner da de som anonyme gjester besøkte ni andre kirker tilfeldige søndager. Å bli møtt i døren av noen som ønsker velkommen, er langtfra nok til at nye besøkende virkelig skal føle seg godt mottatt, sier Georff som bl.a. har skrevet en bok om 10 ting som hindrer kirkevekst. Han er også leder for kirkeplanting i Saddleback Church, California.

Mennesker kommer til kirkebygningen for å finne vennskap og få fellesskap, men opplever dessverre kirken (dvs. menneskene) som kalde, uvennlige og ofte opptatt med deres egne sysler og rutiner. I tillegg til at ledere bør undervises om gjestfrihet, skal de besøkende også bli møtt med god skiltning av p-plasser, toaletter, få utlevert informasjonsmateriale, samt få tilbud om å bli med i forskjellige grupper frivillig arbeide.

Dette bildet stemmer temmelig bra med våre egne erfaringer når vi besøker andre kirker og sammenhenger, både i Norge og Danmark. Erfaringen tilsier at jo større forsamlingen er, jo vanskeligere er det å knytte kontakt med menneskene der. Mange nikker og smiler, men få tar kontakt. Og de som tar kontakt, er som regel lederen eller lederne.

Det er egentlig en skam! Når det KOMMER mennesker inn i samlingene, som har oppsøkt adressen av egen fri vilje, skulle det bare mangle at de kristne ikke tok godt imot sine gjester.
Skjerpings til oss alle!

Artikkelen ble funnet i ukeavisen Udfordringen.

torsdag 19. januar 2012

Innadvendt fokus?

Denne uttalelsen sto i Nordjyske Stiftstidende denne uken, og er kun èn av mange felles meninger om livet i kirken, sagt av ledende personer. Jeg mener det burde være helt motsatt!

Det kirkelederne burde arbeide med, er å få Jesus ut til mennesker som ALDRI setter sine ben i et kirkebygg! Fokus burde settes på hva menneskene som ER i kirken, kan gjøre for dem som IKKE er der, eller kjenner budskapet om Jesus, og hva han stod for.

Mange vil ikke ha noe med kirken å gjøre, fordi mennesker har skuffet dem, de mener Gud har skuffet dem, eller de føler seg ikke verdige til å komme i en kirke. Men langt de fleste har ikke noe imot JESUS. De fleste kan enes om at han var en kul type, som gjorde veldig mange atypiske ting. Han utfordret tradisjonene, talte imot datidens ledere, og var tøff nok til å stå for sine beslutninger.

La oss heller arbeide på å få HAM frem i lyset, i stedet for å underholde dem som allerede har hørt budskapet og allerede er på veien, som HAN selv uttrykte det.

tirsdag 3. januar 2012

"Vis respekt for alle mennesker...

... og vis deres kjærlighet til alle de kristne" står det i første Petersbrev, kap. 2, vers 17. Det jeg syns er fenomenalt med Bibelen, er at den alltid er tidssvarende og like aktuell i dag som for 2000 år siden. Eller 4000 år siden.

I brevet som Peter skriver til de kristne i Lilleasia, står blant annet disse linjene. Og de kunne like gjerne vært mailet, twittret eller sms-et mellom to kristne i år 2012. De er like aktuelle til alle tider, og for alle mennesker. Man kan godt vise respekt ovenfor andre, selv om man ikke er enige i hva de mener eller står for. Jeg vil faktisk mene at respekt er en forutsetning for enhver relasjons overlevelse, både i familieliv, organisasjoner og arbeidsliv. Hvis jeg ikke respekterer kona mi, vil jeg heller ikke oppføre meg riktig ovenfor henne, og da tenker jeg på å være hjelpsom, omsorgsfull og positiv. Skal jeg spille skuespill i denne relasjonen, blir det raskt avslørt, og dessuten må det være drepen for all romantikk.

Jeg kan også vise respekt for min sjef, selv om jeg er uenig i mange av tingene han bestemmer og mener skal være riktig. Erfaringsmessig er det viktig at man så viser gjennomgående respekt, dvs. at det hjelper ikke å være vennlig når han er der, for så å baksnakke han etterpå. Det blir helt feil! En god leveregel er å aldri si ting til andre, man ikke ville sagt direkte til personen det snakkes om. Da kan man også se den omtalte person i øynene, og ha tillit. Det er tross alt bedre å ha tillit enn å være vellikt. Hvem vet om det er deg som blir baksnakket neste gang du er uenig med noen? Det å stole på mennesker, er viktigere enn at man alltid skal like dem.

Setningens andre del, "... og vis deres kjærlighet til alle de kristne" er også minst like aktuell. Det er så trist å oppleve kristne som sitter i deres små grupperinger og mener at kun dem selv har rett i alt. Små grupper har jeg stor sans for, men det må ikke bli sekteriske (og hysteriske) mindre kongedømmer som ikke vil ha fellesskap med andre, og som mener at deres egen bibeltolkning er livets rettesnor.

Jeg har selv vært i store kristne fellesskap, og har mye mer sans for de mindre gruppene hvor det er mye enklere og SE hverandre, lytte til hverandre og dele liv med hverandre. Kort sagt hvor "hverandre-verdiene" blir prioritert fremfor nakkefellesskapet som ofte er det eneste fellesskapet mange opplever i store kirkebygg og forsamlinger. Dette har også gjort at jeg har blitt kjent med mange andre kristne utover den sammenheng jeg selv var i, og det er utrolig spennende. Jeg liker best de mindre gruppene, men kan selvfølgelig gå til Gudstjenester, konserter, lovsangskvelder, bønnemøter osv. i hvilken som helst kirke. Det er bare ikke der jeg (og mange andre) får dekket behovet for nærhet og fellesskap slik jeg tror de første kristne hadde det i det nye testamentet.

Det har også gjort at jeg blir mer åpen for hva andre mener, som igjen fører til at jeg blir mindre snever. Og det er jo positivt... Selvfølgelig er det deilig å leve i en boble, som i dette tilfellet kan være et temmelig lukket menighetsfellesskap hvor det er få nye mennesker som kommer til, men som i vesentlig grad består av den samme gruppe mennesker, som er trygge på hverandre fordi alle tilsynelatene mener det samme, deltar i de samme tingene og ofte bruker mye tid sammen innenfor kirkeveggene. Det er ikke slik jeg tror kristenlivet skal være.

Og etter 2000 år med bud, lover og masse regler, er det så befriende at Jesus kommer som den enkle personen, med det enkle budskapet om å elske hverandre. Selv om vi fortsatt jobber med saken etter 2000 år...