tirsdag 15. november 2011

Gode forbilder: Oplev Jesus i Herning

Det skjer mange aktiviteter på kristenfronten, men dessverre er litt for mye myntet på de kristne selv. Èn dansker har gjort opp med dette, og startet for flere år siden organisasjonen Oplev Jesus.

Torben Sønderborg heter den unge mannen som står bak, og i tillegg til å utgi bøker og DVDer, er han og fruen nettopp ferdige med å undervise det første kullet av elever på deres nystartede 3 måneders Pionerskole i Herning sentrum. Her lærer andre kristne mer om personen Jesus, og ikke minst den praktiske biten av hva Jesus gjorde: Gikk rundt og gjorde godt mot mennesker, helbredet de syke, utdrev onde ånder, og forkynte de gode nyhetene om at Guds rike var kommet nær.

Elevene ber for folk på gaten, holder store og små samlinger i private hjem og i kirker, deltar på TV-programmer og reiser også til andre land og gjør det samme. De er nettopp kommet hjem fra Polen hvor elevene deltok på i alle arrangementene i flere forskjellige byer. Overalt hvor de kommer, opplever de at Gud stadfester Bibelens ord, og mange blir helbredet.

Jeg kjenner såvidt Torben selv fra den gang jeg bodde i det Midtjyske, og har fulgt med på hans ferd fra sidelinjen gjennom flere år. Flere av hans bøker har jeg lest, DVDer har jeg sett, og ikke minst de mange videoklipp fra deres arbeide som ligger på nettsidene. Torben er et forbilde for mange, ved at han tar sitt kall alvorlig. Og særlig stilig er det at han også lærer andre å gjøre det samme.
Det må være temmelig nøyaktig det samme som Jesus sa de kristne skulle gjøre; være displer og gjøre disipler...

Du kan lese mer på www.oplevjesus.dk og www.mission.dk
 

onsdag 12. oktober 2011

Hvorfor mange unge forlater troen

En amerikansk undersøkelse har funnet 6 grunner til at mange unge forlater kirkeliv og tro. Artikkelen under er sakset fra avisen Korsets Seier i Norge:


Ifølge Christian Today kobler tre av fem ungdommer seg vekk fra kirken etter å ha fylt 15 år.
Det amerikanske statistikkbyrået Barna Group har undersøkt hvorfor.
De siste fem årene har byrået intervjuet tenåringer, unge voksne, ungdomspastorer, kirkeledere og foreldre for ut hva som er årsaken til at ungdommene distanserer seg fra det kristne fellesskapet.
Nå peker Barna Groups studier ut seks hovedårsaker:

Overbeskyttende
Nesten én av fire mellom 18 og 29 år sier at «kristne demoniserer alt på utsiden av kirken» det meste av tiden. 22 prosent mener at kirken ignorerer de virkelige problemene i verden, og 22 prosent sier at deres kirker brydde seg for mye om de negative konsekvensene av filmer, musikk og videospill.

Overfladisk
En tredjedel av intervjuobjektene føler at «kirken er kjedelig». 20 prosent av de som deltok i kirken som tenåring, sier at det syntes å virke som om Gud var borte fra kirken.

Vitenskapsfiendtlig

Over en tredjedel av unge voksne mener at «kristne er for sikre på at de har alle svarene», mens en fjerdedel av dem sier at «kristendommen er antivitenskapelig».

Dømmende i forhold til seksualitet
17 prosent av unge kristne sier at de «har gjort feil, og følger seg fordømt av kirken på grunn av det». To av fem unge voksne katolikker mener at kirkens syn på prevensjon og sex er gammeldags.

Kristendommens eksklusivitet
29 prosent av unge kristne mener at «kirken er redd for andre trosretninger», og føler at de må velge mellom vennene og troen.

Tåler ikke tvil
Den siste grunnen til hvorfor unge mennesker forlater kirken, er at de føler den er «uvennlig mot dem som tviler». Over en tredjedel av unge voksne føler at de ikke kan spørre livets viktigste spørsmål i kirken, og 23 prosent sier de har «betydelig intellektuell tvil» om deres tro.

onsdag 21. september 2011

En god og ekte måte å tjene Gud på

 I Jakobs brev i Nye Testemente avsluttes første kapittel med linjene:
En god og ekte måte å tjene Gud, vår Far, på er å ta seg av foreldreløse barn og fattige enker, og unngå å bli forurenset av verdslighet.
Første delen er enkel å forstå, men kan koste en del allikevel.
For 2000 år siden var det også barn uten foreldre, og enker, som skulle overleve uten det sosiale systemet vi kjenner i vesten. Systemet fanger opp mange mennesker og kan hjelpe dem til et bedre liv. Det fritar allikevel ikke deg og meg til å gjøre hva vi kan for å hjelpe mennesker rundt oss. Behov er det alltid, og alle kan gjøre noe for å hjelpe sin neste.

"Forurenset av verdslighet" er et mer diffust ord.
Jeg tror det betyr at når de kristne legger fra seg de verdier som Jesus presenterte, dvs. nestekjærlighet, rettferdighet, tilgivelse og ærlighet, og erstatter det med materielle ting som ofte går ut på å tilfredsstille mitt behov, mine ønsker, mine drømmer, så blir tankegangen verdslig. Som mennesker i verden ofte tenker. 
Mange steder i det Nye Testamente blir vi advart mot å tenke slik verden tenker, og da tror jeg det nettopp er disse ting forfatterne mener.

Jeg behøver ikke engang gå utenfor leiligheten vår for å finne eksempler på dette: Hvis jeg viser Pia at jeg bryr meg om hennes behov, hennes ønsker og gir henne tid og oppmerksomhet, får jeg en glad og tilfreds kone tilbake. Det må være en vinn-vinn-situasjon, og dem er det mange av i Bibelen :-)

torsdag 15. september 2011

Suveren og gratis Bibel til smartphones

Forleden ble jeg gjort oppmerksom på en glimrende app til min iPhone (og andre smartphones). Nå har jeg prøvd Mobibelen i en ukes tid, og den fungerer fint. Det er veldig deilig å alltid kunne ha Bibelen med seg, så lenge jeg har med mobilen. Og det har jeg jo tross alt. 

Knut G. Osland skriver på sin nettside om Mobibelen:

Det er ganske utrolig at YouVersion har greid å skaffe alle de kjente engelske bibelutgavene gratis. Her er NLT, King James, Amplified, The Message og alle de andre. NIV kan du også lese, men bare hvis du har nettforbindelse. Til sammen er det 142 oversettelser på 44 språk, og de blir stadig flere.

Nye Levende Bibelen!
På norsk får du Norsk Bibel 88/07, også kalt Den hellige skrift. Bibelselskapet har dessverre bare frigitt 1930-oversettelsen, som er utdatert for lengst. Den største gleden er at Nye Levende Bibelen er der! Dette nytestamentet har gått ut av trykk, og er ikke å få kjøpt i bokform lenger. Ny Generasjon har riktignok fått tillatelse til å trykke opp et begrensa opplag til skoleelever, i lommeutgave med veldig liten skrift. Til tross for at det er ganske mange språklige feil, er dette helt klart den enkleste utgaven av Det nye testamente. Navnet oversettelsen har fått på appen, er litt forvirrende, men det er altså Nye Levende Bibelen (NT) som ligger der.

Send videre
Hvis en trykker en gang på et bibelvers, blir verset automatisk markert med gult. Da kan en sende verset videre på SMS, mail, facebook eller twitter. Under verset kommer da en også en URL (internettadresse), så man kan se det på YouVersion sin hjemmeside. På denne siden får mottakeren også tilbud om å laste ned appen med ett tastetrykk.

Leseplan
I appen fins det en mengde leseplaner, studieemner, oppmuntringer for bestemte situasjoner, og mulighet for å lage egne notater. Det er naturlig nok mange flere kreative planer for bibellesning og studier på engelsk enn på norsk, men de norske er bra også. Tilbudet om live-kontakt med kristne fellesskap omfatter vel ikke noen norske ennå, men det kommer sikkert etter hvert. Med dette er den beste, billigste og enkleste bibel-appen så langt anbefalt. Hvis man ønsker å studere bibelen mer grundig, fins det andre apper, som vi vil skrive mer om senere. Hvis du har lyst til å skaffe deg appen, kan du følge lenken nedenfor.

http://m.youversion.com/bible/verse/nlbnt/john/3/16

onsdag 24. august 2011

Nørlem Kirke - hvor har presten gjemt seg?

Sist søndag var vi til barnedåp i Nørlem Kirke ved Lemvig i Vestjylland. Det som ble sagt og gjort var forsåvidt greit nok, selv om jeg ikke har sansen for barnedåp. Jeg tror mennesker selv skal og må velge om de vil tro, og ikke leve på et løfte en av foreldrene en gang gav presten mens han eller hun holdt babyen på armen.

Men poenget mitt i denne artikkelen er kirkens merkverdige utforming.
Presten er mer eller mindre gjemt langt innenfor en buet murvegg fremst i kirkerommet (se bilde nummer to), så de mennesker som sitter langt fremme og på sidene, ikke har sjans til å se hva som foregår. Eller se dem som foretar seg ett eller annet inne ved alteret. Prekestolen er riktignok montert høyt oppe på veggen i kirkerommet, men det meste foregår jo ikke derfra!


Dette er dessverre langtfra det eneste eksemplet på hvordan mange kirker er bygget. Det må være så fjernt som det er mulig å komme fra hensikten med å samles som kristne: Nemlig fellesskapet. Og det blir vanskelig å ha fellesskap når en prest er plassert langt unna de øvrige deltakerne i gudstjenesten, eller står i en kasse høyt oppe på veggen.

Igjen kommer jeg tilbake til tanken om de enkle hussamlingene som de første kristne praktiserte.
Man møttes i private hjem, alle kunne si noe, ingen druknet i mengden og evangeliet hadde stor fremgang :-)

onsdag 17. august 2011

Luthersk Mission vil ikke akseptere andre kirker



Danske Luthersk Mission har nettopp utgitt en veiledning (!) hvor det fremkommer hva kirkesamfunnet kan tillate seg av fellesskap med andre kirker og menigheter. Ja, du leser faktisk riktig, og det er helt utrolig at det skjer i år 2011 spør du meg...

Formannen i Luthersk Mission Jens Peter Rejkjær (bildet) forklarer til avisen Udfordringen, at de ikke ønsker at foreningen skal benytte forkynnere som "har en mer reformert tilgang", og samtidig ønskes det heller ikke at foreningens egne forkynnere og predikanter kan medvirke i alminnelige arrangementer i sammenhenger hvor "det er en mer reformert tilgang". Puh... beklager at jeg ikke klarer å formulere det enklere, for dette er nemlig ikke enkelt!

Hva mener mannen så egentlig?
Han sier at det er forskjell på dåpssynet og synet på helliggjørelsesprosessen. Hvor man i den reformerte kirke ser voksendåpen (den troende bestemmer selv når han/hun vil bli døpt) som en bekjennelseshandling, så døper Luthersk Mission barna uten at de selv kan ta stilling til det. I dåpen får barna Guds tilsagn og løfte, som står fast selv om de senere kommer vekk fra troen og har bruk for en ny omvendelse.

Journalist Svend Løbner spør da : -Men er ikke alle kristne enige om at Jesus er frelsens vei, og at troen på Jesus ikke er viktigere enn dåpen?

Nei, slik vil han ikke si det. Og legger til at det tverrkirkelige samarbeidet begrenses til særlige arrangementer, hvor man på forhånd må lage klare avtaler for hva det skal tales om.

Jeg har egentlig ikke ord for slik forferdelig byråkrati, og samtidig skjønner jeg ikke hvordan man kan lese Bibelen så skjevt. Gjennom hele det Nye Testamente handler det jo om nettopp det at Jesus er det viktigste!
Tror jeg avslutter her, kjenner jeg kunne sagt mye, mye mer ...


mandag 11. juli 2011

Hva er frelsesvisshet?

Vissheten om frelse er som et anker for sjelen, et anker som rekker helt inn i Guds nærvær, bak forhenget inn til det innerste rommet i den himmelske helligdom, hvor det er gjort urokkelig fast.
 
Slik beskrives det i brevet til Hebreerne, kapittel 6 og vers 19 i det nye testamentet. Det kan være vanskelig å forklare med dagens billedtale hvordan den vissheten eller følelsen oppleves.

Kanskje man kan sammenligne det med lykkelig ektepar, hvor mannen beskriver sin kjærlighet og hengivenhet ovenfor sin kjære. Han overrøser meg med positive superlativer og prøver virkelig å få meg til å forstå hvor lykkelig han føler seg.
 
Det er herlig og enormt oppmuntrende å møte slike mennesker, og jeg tror på hva han sier. Men jeg har jo ikke opplevd kona hans, og kjenner henne kanskje ikke engang! Jeg tviler ikke på at han er oppriktig ovenfor meg, men uansett hvor mye han roser og beskriver henne, vil jeg aldri få den vissheten om den perfekte kone som han selv har. Og det er selvfølgelig bra siden det er hans kone, hehe.
 
Poenget mitt er at det kan være vanskelig å formidle vissheten, troen og opplevelsen man har av Gud Fadersen, til mennesker som ikke har noen konkret Gudstro. Det er riktig som det synges i en kjent sang,  "Det kan ei forklares, men bare erfares, hvor salig* det er hos Jesus".
 
* Salig betyr overmåte lykkelig :-)
 
Utrolig dårlig nettforbindelse der jeg sitter nå, så jeg fant likegodt et nogenlunde salig bilde av meg selv :-)

tirsdag 5. april 2011

Englevakt: Lillebror forsvunnet på dekk

Vi opplevde helt konkret englevakt da vi bodde på husbåten, og lillebror sov i barnevogna på dekk. Med fastspent sele så han ikke skulle stikke av. Trodde vi. Under halvtaket ved hagestuen (se bildet under) var det fint å sette barnevogna, fordi håndverkere holdt på inne i hagestua, og det var mest stille her.

Men lillebror, som alltid har vært en meget aktiv krabat, var IKKE i barnevognen når Pia regelmessig kikket etter han! Hun styrtet ut på dekk, og så han heller ikke. Det har blitt meg fortalt, at alle de tankene som fôr gjennom hodet hennes da, ikke var særlig trygge... Hun kikket langs hagestuen, og løp deretter rundt hushjørnet mot gangveien (til høyre på bildet), og der var lillebror iferd med å krabbe i land.

Dette er nok det mest konkrete tilfellet hvor vi er overbeviste om at en høyere makt hadde en finger med i spillet. Gutten hadde krabbet ca 20 meter, og kunne veltet ut i vannet hele veien, au au au, ikke en historie vi er særlig stolte av.

tirsdag 8. mars 2011

Englevakt

-Nå hadde du jammen englevakt, sier mennesker. Og det tror jeg på. Hebreerbrevet, kap. 1 og vers 14:

Englene er kun åndelige tjenere, som Gud sender ut for å hjelpe dem som har fått adgang til det evige liv.

Gud elsker alle mennesker, og vil at alle skal ha det godt. Og for å hjelpe sine barn (altså de troende) bruker han engler for å hjelpe oss med å lykkes, og unngå ulykker og katastrofer. Selv mennesker som mener de ikke har et personlig gudsforhold, bruker uttrykket som unektelig gir en positiv omtale av vår himmelske Far.

søndag 27. februar 2011

Gudstjeneste i kjelleren - no problem

I dag besøkte vi Baptistkirken i Frederikshavn, som hadde Gudstjenste kl 14. Det er imidlertid andre grupper som også benytter lokalene, og i dag hadde det blitt en misforståelse som gjorde at ca 100 personer hadde inntatt kirkesalen og startet deres møte da vi kom. Ganske morsomt, hva gjør man så?

Man bruker selvfølgelig barnekirkerommet i kjelleren, og gjør det beste ut av situasjonen. Det hadde arrangørene klart med glans, så vi satt ca 20 personer på stoler langs veggene i det noe mindre utsmykkede kirkerom enn vanlig, og man fikk skikkelig følelsen av å besøke små menigheter i Russland på misjonstur ;-)

Nettopp dette syns jeg de kristne i Baptistkirken er gode til; de finner ut hva som var formålet med det som skal skje, og lager et godt alternativ hvor mennesker allikevel får vært sammen en times tid. Vi besøker denne gjengen jevnlig, og nyter fellesskapet med disse herlige menneskene både i og utenfor kirkebygningen.

Bilde fra Vrå Baptistkirke, som ser temmelig lik ut som den i Fr.havn

mandag 14. februar 2011

Absolutt leseverdige bøker om alternativt kirkeliv

Flere nye bøker har det siste året blitt utgitt om kristenliv og menighetsliv. Og det er veldig bra, fordi det betyr at mennesker virkelig ønsker en forandring fra dagens system som ofte ikke virker, og vil bytte ut upersonlighet og sterilitet med ekte fellesskap hvor mennesker og Jesus får være i sentrum.

Er du en av dem som ikke trives i en stor kirkesammenheng, og søker tilbake til røttene?
Da er disse bøkene høyaktuelle for deg:

Jette og Svend Løber Madsen - Kirken kommer hjem
Boken handler om besøk i 15 forskjellige danske huskirker, og samtaler med deltakerne om hvordan de praktiserer tro og kirke i hverdagen. En veldig praktisk og inspirerende bok for deg som er nysgjerrig på huskirker og samlinger i hjemmene.

Boken gir også et tilbakeblikk i kirkehistorien, og viser at mange av dagens kirkeretninger startet med samlinger i hjemmene. Dansk tekst.

Prisen er DKK 198,- Kan bestilles her

 
Sjur Jansen - Fra urmenighet til scenekirker
De første kristne holdt måltidssamlinger i hjemmene. Så kom maktkirken. I dag mørklegges samlingen og scenelyset rettes mot pastoren, står det på bokens forside. Og gir et godt bilde av dybden og tankene som ligger bak de nesten 300 norskskrevne sidene.

Sjur Jansen har selv arbeidet i Norges største frikirke, og har følt på kroppen hvordan organsiering og kirkesystemer har gjort det som skulle være menigheten, upersonlig, ukjærlig og fremmed.

En bok virkelig til ettertanke!

Pris NOK 249,- Kan bestilles her

David Åleskjær - Regnet som aldri kommer
Hvorfor vekst er bedre enn vekkelse. David skriver personlig om egne erfaringer og opplevelser i frikirke-Norge gjennom flere tiår. Igjen og igjen kommer profetier om vekkelse, masse mennesker og Herrens gjenkomst. Men kanskje vi skulle snu blikket, og være tro mot det Gud HAR gitt oss? Kan det være slik at vi ber, lengter og roper etter noe vi allerede har fått?

Mange spørsmål og svar til ettertanke, særlig for dem som har vært i småsekteriske menighetsmiljøer over lengere tid. Lettlest norsk bok på ca 120 sider.

Pris NOK 198,- Kan bestilles her

torsdag 3. februar 2011

Livet er ingen selvfølgelighet

Når alt fungerer for oss, er det lett å glemme dårlige dager. Og slik er vi sikkert skapt. Allikevel er det spennende å kikke litt grundigere på HVA det er som gjør oss lykkelige. Lykke er individuelt, men selve livet er egentlig ganske likt for de fleste av oss.

Behovet for mat og drikke, aksept, en bolig, vennskap, og ikke minst helse er noe jeg tror alle mennesker vekter høyt. Og det tror jeg fordi jeg ikke trenger å gå lenger enn til meg selv: Er jeg syk, ønsker jeg først og fremst å bli bra igjen. Er jeg sulten, tenker jeg mye på mat, og hvordan jeg enklest mulig kan skaffe det. Har jeg lite penger, prøver jeg å finne ut hvordan jeg kan få flere. Èn som er blind, tenker ofte på å få synet tilbake, særlig hvis personen HAR sett tidligere, og dermed vet hva han eller hun går glipp av. Er man ensom, er man også ofte villig til å sette igang temmelig mye for å treffe menneskene man elsker.

Noen har hobbyer som utelukker andre aktiviteter som mange har som selvfølge. Det finnes modellfly-byggere som kan bruke en hel uke innendørs, fordi man er så engasjert med ferdigstillensen av et bestemt prosjekt.

Livet er ingen selvfølgelighet. Når jeg møter mennesker som har helt andre verdier enn meg selv, gjør det også at jeg blir mere bevisst om hva jeg mener og jeg tror. Jeg kan lære noe, og jeg kan lære noe bort. Det er utrolig interessant å møte åpne mennesker, som samtidig har klare verdier. Og de behøver ikke å passe til mine. Oppfører man seg med respekt, blir man som regel også møtt med respekt, er min erfaring.

For eksempel hadde vi for en stund siden overnattingsbesøk her via Couchsurfing. Jeg hadde ikke lest profilen til gjesten på forhånd, og da vi serverte middag fant vi ut at hun var vegetarianer. Det ble en merkelig og morsom situasjon, som vi aldri har vært i tidligere. Det var en selvfølge for oss å spise kjøtt. Det var en selvfølge for henne og IKKE spise kjøtt.

Det respekterer vi selvfølgelig, og hvis man har et åpent sinn kan man også snakke om det, og få vite HVORFOR personen mener som hun gjør. Også blir vi litt klokere. Og hvis hun også er åpen, får hun vite hvorfor vi ikke gjør noe nummer ut av å spise kjøttet. Fordi vi tror (de fleste) dyr er til for å spises.

Har du noen gode erfaringer eller morsomme historier med møte med mennesker?

Bilde fra DVD med såpeserien 2900 Happiness - hvor mennesker prøver å oppnå diverse, uten alltid å lykkes.

lørdag 1. januar 2011

Dra-ut-kontakten-dager

Dette er dager (eller uker om man trenger) som tas ut av kalenderen, uten fast program, og som bør foregå på steder som ikke er hjemme. I 2010 hadde jeg to slike perioder, og det er veldig bra for meg. Og for de andre i familien også forsåvidt...

Grunnen til at det er vanskelig å gjennomføre hjemme, er at de daglige gjøremålene har lett for å trenge seg på, også gjør man dem. De fleste av oss har som regel alltid "noe" man skal gjøre når man er hjemme. Og poenget med å trekke ut kontakten forsvinner, hvis du ser kontakter overalt. Skjønner du metaforen?

EVALUERING er et godt dekkende ord for slike perioder.

Den siste gangen var jeg i Hirtshals 2-3 dager helt alene, i august. 
Da nyter jeg stillheten, samværet med Gud, og blir helt giret ned fra det som ellers fyller hverdagen.
Ofte har jeg ikke PC med, og mobilen er skrudd av. Noen ganger i løpet av døgnet skrur jeg den på for å se om det er noen viktige meldinger hjemmefra.
I stedet for PC skriver jeg heller notater, tanker og idèer på en skriveblokk.
Jeg spiser enkel mat, eller faster hele eller deler av dagen fra fast føde.

Min erfaring er at altfor ofte bruker vi tid og penger på ting som vi EGENTLIG ikke ønsker. Målene som vi èn gang satt oss, forsvinner - eller er i ferd med å forsvinne - i horisonten. Og hva er det da vi går etter? Så blir vi bare styrt av impuls, trender og hva andre mennesker måtte syns og mene om oss. Og det er UTROLIG LITE TILFREDSSTILLENDE!

Søren Kierkegaard har sagt:
Det gjelder om å leve i evigheten, og dog høre stueuret slå.

Her tror jeg det ligger veldig mye visdom; man kan godt ha perspektiv selv om man lever i nuet.
Og slike dager er for meg med på å forsterke nettopp dette.

I Danmark, som jeg kjenner best, finnes det mange steder hvor man både kan følge et fast opplegg, eller kjøre sitt eget dagsprogram. I flere kloster kan man leie rom på døgn-basis, mens andre kurssteder har retreate-opphold hvor man f.eks. kun snakker sammen under måltidene.
Vil man ha det billig og individelt kan et vandrerhjem utenfor høysesongen helt klare gjøre susen, og her betaler man fra kr 150,- i døgnet + evt. måltider.

Har du ikke prøvd å ta noen dager ut av kalenderen, kan det sterkt anbefales!
Selv om du kanskje må ta noen feriedager for å kunne gjennomføre det.

(Bilde fra Hirtshals fyr en tidlig høstmorgen)