søndag 27. februar 2011

Gudstjeneste i kjelleren - no problem

I dag besøkte vi Baptistkirken i Frederikshavn, som hadde Gudstjenste kl 14. Det er imidlertid andre grupper som også benytter lokalene, og i dag hadde det blitt en misforståelse som gjorde at ca 100 personer hadde inntatt kirkesalen og startet deres møte da vi kom. Ganske morsomt, hva gjør man så?

Man bruker selvfølgelig barnekirkerommet i kjelleren, og gjør det beste ut av situasjonen. Det hadde arrangørene klart med glans, så vi satt ca 20 personer på stoler langs veggene i det noe mindre utsmykkede kirkerom enn vanlig, og man fikk skikkelig følelsen av å besøke små menigheter i Russland på misjonstur ;-)

Nettopp dette syns jeg de kristne i Baptistkirken er gode til; de finner ut hva som var formålet med det som skal skje, og lager et godt alternativ hvor mennesker allikevel får vært sammen en times tid. Vi besøker denne gjengen jevnlig, og nyter fellesskapet med disse herlige menneskene både i og utenfor kirkebygningen.

Bilde fra Vrå Baptistkirke, som ser temmelig lik ut som den i Fr.havn

mandag 14. februar 2011

Absolutt leseverdige bøker om alternativt kirkeliv

Flere nye bøker har det siste året blitt utgitt om kristenliv og menighetsliv. Og det er veldig bra, fordi det betyr at mennesker virkelig ønsker en forandring fra dagens system som ofte ikke virker, og vil bytte ut upersonlighet og sterilitet med ekte fellesskap hvor mennesker og Jesus får være i sentrum.

Er du en av dem som ikke trives i en stor kirkesammenheng, og søker tilbake til røttene?
Da er disse bøkene høyaktuelle for deg:

Jette og Svend Løber Madsen - Kirken kommer hjem
Boken handler om besøk i 15 forskjellige danske huskirker, og samtaler med deltakerne om hvordan de praktiserer tro og kirke i hverdagen. En veldig praktisk og inspirerende bok for deg som er nysgjerrig på huskirker og samlinger i hjemmene.

Boken gir også et tilbakeblikk i kirkehistorien, og viser at mange av dagens kirkeretninger startet med samlinger i hjemmene. Dansk tekst.

Prisen er DKK 198,- Kan bestilles her

 
Sjur Jansen - Fra urmenighet til scenekirker
De første kristne holdt måltidssamlinger i hjemmene. Så kom maktkirken. I dag mørklegges samlingen og scenelyset rettes mot pastoren, står det på bokens forside. Og gir et godt bilde av dybden og tankene som ligger bak de nesten 300 norskskrevne sidene.

Sjur Jansen har selv arbeidet i Norges største frikirke, og har følt på kroppen hvordan organsiering og kirkesystemer har gjort det som skulle være menigheten, upersonlig, ukjærlig og fremmed.

En bok virkelig til ettertanke!

Pris NOK 249,- Kan bestilles her

David Åleskjær - Regnet som aldri kommer
Hvorfor vekst er bedre enn vekkelse. David skriver personlig om egne erfaringer og opplevelser i frikirke-Norge gjennom flere tiår. Igjen og igjen kommer profetier om vekkelse, masse mennesker og Herrens gjenkomst. Men kanskje vi skulle snu blikket, og være tro mot det Gud HAR gitt oss? Kan det være slik at vi ber, lengter og roper etter noe vi allerede har fått?

Mange spørsmål og svar til ettertanke, særlig for dem som har vært i småsekteriske menighetsmiljøer over lengere tid. Lettlest norsk bok på ca 120 sider.

Pris NOK 198,- Kan bestilles her

torsdag 3. februar 2011

Livet er ingen selvfølgelighet

Når alt fungerer for oss, er det lett å glemme dårlige dager. Og slik er vi sikkert skapt. Allikevel er det spennende å kikke litt grundigere på HVA det er som gjør oss lykkelige. Lykke er individuelt, men selve livet er egentlig ganske likt for de fleste av oss.

Behovet for mat og drikke, aksept, en bolig, vennskap, og ikke minst helse er noe jeg tror alle mennesker vekter høyt. Og det tror jeg fordi jeg ikke trenger å gå lenger enn til meg selv: Er jeg syk, ønsker jeg først og fremst å bli bra igjen. Er jeg sulten, tenker jeg mye på mat, og hvordan jeg enklest mulig kan skaffe det. Har jeg lite penger, prøver jeg å finne ut hvordan jeg kan få flere. Èn som er blind, tenker ofte på å få synet tilbake, særlig hvis personen HAR sett tidligere, og dermed vet hva han eller hun går glipp av. Er man ensom, er man også ofte villig til å sette igang temmelig mye for å treffe menneskene man elsker.

Noen har hobbyer som utelukker andre aktiviteter som mange har som selvfølge. Det finnes modellfly-byggere som kan bruke en hel uke innendørs, fordi man er så engasjert med ferdigstillensen av et bestemt prosjekt.

Livet er ingen selvfølgelighet. Når jeg møter mennesker som har helt andre verdier enn meg selv, gjør det også at jeg blir mere bevisst om hva jeg mener og jeg tror. Jeg kan lære noe, og jeg kan lære noe bort. Det er utrolig interessant å møte åpne mennesker, som samtidig har klare verdier. Og de behøver ikke å passe til mine. Oppfører man seg med respekt, blir man som regel også møtt med respekt, er min erfaring.

For eksempel hadde vi for en stund siden overnattingsbesøk her via Couchsurfing. Jeg hadde ikke lest profilen til gjesten på forhånd, og da vi serverte middag fant vi ut at hun var vegetarianer. Det ble en merkelig og morsom situasjon, som vi aldri har vært i tidligere. Det var en selvfølge for oss å spise kjøtt. Det var en selvfølge for henne og IKKE spise kjøtt.

Det respekterer vi selvfølgelig, og hvis man har et åpent sinn kan man også snakke om det, og få vite HVORFOR personen mener som hun gjør. Også blir vi litt klokere. Og hvis hun også er åpen, får hun vite hvorfor vi ikke gjør noe nummer ut av å spise kjøttet. Fordi vi tror (de fleste) dyr er til for å spises.

Har du noen gode erfaringer eller morsomme historier med møte med mennesker?

Bilde fra DVD med såpeserien 2900 Happiness - hvor mennesker prøver å oppnå diverse, uten alltid å lykkes.